6 юли 2023

Как работи Facebook алгоритъмът за реклами

Facebook

Facebook се превърна в неразделна част от нашето ежедневие, свързвайки милиарди хора по целия свят. В сферата на дигиталния маркетинг Facebook заема челна позиция като една от най-големите платформи, даващи възможност на бизнеса да достигне до целевата си аудитория. В основата на рекламния успех на Facebook лежи неговият усъвършенстван алгоритъм. Той определя начина на показване на рекламите и тяхната ефективност.

Какво представлява Facebook алгоритъмът

Алгоритъмът на Facebook е набор от правила, захранвани от машинно обучение и изкуствен интелект, които решават какви публикации да виждат потребителите. По същество той решава кое съдържание е най-подходящо за всеки потребител въз основа на редица фактора. News feed-ът на всеки във Facebook изглежда много различно, тъй като е персонализиран специално за него. В следващите редове ще разкажем повече за това как алгоритъмът влияе върху начина на показване и ефективността на рекламите във Facebook.

Как работи Facebook алгоритъмът

Алгоритъмът на Facebook е сложна система, която определя кои реклами да се показват на потребителите въз основа на различни фактори. Въпреки че точния начин на работа на алгоритъма остава строго пазена тайна (която към днешната дата дори създателите му не знаят как работи точно), има ключови елементи, които значително влияят на процеса на вземане на решения. Ето една част от тях:

 • Потребителски данни и ангажираност. Facebook събира огромни количества потребителски данни, включително демографска информация, интереси и поведение при сърфиране. Алгоритъмът използва тези данни, за да съпостави рекламите с потребители, които е най-вероятно да се ангажират с тях. Това става въз основа на техните интереси и предишни взаимодействия.
 • Relevance Score. Всяка реклама се оценява на база Relevance score (уместност), която показва доколко тя съответства на целевата аудитория. Рекламите с по-висок Relevance score е по-вероятно да бъдат показани на потребителите, докато тези с нисък е възможно да бъдат ограничени.
 • Оферта на рекламодателя (Bid). Системата за рекламни търгове във Facebook взема предвид размера на офертата, зададена от рекламодателите или т.нар bid. Важно е обаче да се отбележи, че предложилият най-висока цена в търга на Facebook не винаги печели. Алгоритъмът претегля факторите за уместност (Relevance score) и ангажираност, които споменахме по-горе. Така гарантира, че потребителите получават реклами, които са в съответствие с техните интереси и биха били полезни за тях.
 • Рекламен формат и качество. Facebook дава приоритет на реклами, които осигуряват положително потребителско изживяване. Рекламите с висококачествени визуализации, ангажиращо съдържание и подходящи целеви страници обикновено се представят по-добре за алгоритъма. Това води до повишаване на тяхната видимост за потребителите и съответно тяхната ефективност за рекламодателите.

Как се класират публикациите и рекламите?

От 2023г. алгоритъмът на Facebook определя кое съдържание е най-подходящо за конкретен потребител въз основа на три основни сигнала за класиране:

 • Кой го е публикувал: По-вероятно е да видите съдържание от източници, с които взаимодействате, включително приятели и рекламодатели.
 • Типа съдържание: Ако най-често взаимодействате с видео, ще виждате повече видеа. Ако се ангажирате със снимки, ще виждате повече снимки и т.н.
 • Взаимодействия с публикацията: Алгоритъмът ще дава приоритет на публикации с много ангажираност, особено от хора, с които вие общувате по-често.

Всяка публикация се класира въз основа на тези основни сигнали, за да се определи къде се появява във вашата емисия. Важна част за Facebook е, че алоритъмът непрестанно се обучава. Така дава на потребителите опции, които им помагат с повече информация за дадения потребител. Така например са въведени опциите Favorites - може да изберете определени приятели/страници, които да добавите като любими и по този начин обучавате алгоритъма кое съдържание е важно за вас. Този обучителен процес не спира, като крайната цел е предоставяне на строго персонализирано съдържание за всеки индивидуален потребител.

Съвети за стартиране на успешна рекламна кампания във Facebook

Разбирането как работи алгоритъмът на Facebook е от решаващо значение за провеждането на успешни Facebook реклами. Чрез използване на потребителски данни, оптимизиране на Relevance score-a и създаване на висококачествено съдържание, рекламодателите могат да подобрят видимостта и ангажираността на своите реклами.

Не забравяйте да зададете ясни цели на кампанията, да разберете целевата си аудитория и редовно да наблюдавате и оптимизирате рекламите си, за да постигнете оптимални резултати.

С тези стратегии можете да впрегнете силата на алгоритъма на Facebook, за да постигнете значими резултати за вашия бизнес. Ето и няколко съвета от нас за стартиране на успешна Facebook кампания:

 • Дефинирайте ясни цели. Независимо дали става въпрос за повишаване на разпознаваемостта на бранда, стимулиране на трафик към уебсайта или генериране на потенциални клиенти. Наличието на конкретни цели ще ви помогне да настроите кампанията си така, че да е насочена към правилната аудитория.
 • Разберете вашата целева аудитория. Facebook дава приоритет на съдържание, което е от значение за потребителя и съдържание което е информативно, ново и интересно за него. Разбирането на това какво ще бъде смислено и информативно за вашата конкретна аудитория означава, че трябва да разберете техните уникални интереси и поведение. Т.е. съвет №1 е да направите подробно проучване на вашата целева аудитория. Използвайте информацията, за да получите по-задълбочено разбиране на демографията, интересите и поведението на вашата целева аудитория. Тези данни ще ви помогнат да създадете силно насочени реклами, които резонират с вашите потенциални клиенти.
 • Създайте завладяващо рекламно съдържание. За да привлечете вниманието на потребителите, създайте визуално привлекателно и ангажиращо рекламно съдържание. Използвайте висококачествени изображения или видеоклипове. Сбито и убедително копи и силен призив за действие, който насърчава потребителите да предприемат желаната от вас покупка. Бъдете забавни и ангажиращи и най-вече истински, не използвайте лоши търговски практики. Текстовете и заглавията, които използвате във вашите реклами трябва да бъдат искрени. Добре е точно и ясно да преставят това, което предлагате и от което имат нужда вашите потенциални клиенти.
 • Тествайте множество рекламни варианти: Facebook предоставя функция за A/B тестване, която ви позволява да експериментирате с различни рекламни варианти. Тествайте различни елементи като заглавия, визуални елементи, рекламни формати и таргетиране, за да определите какво работи най-добре за вас.
 • Наблюдавайте и оптимизирайте: Редовно наблюдавайте ефективността на кампанията си с помощта на Facebook Ads Manager. Анализирайте показатели като честота на кликване, процент на реализация и нива на ангажираност. Използвайте тези данни, за да оптимизирате рекламите си, да прецизирате насочването си и да подобрите цялостната ефективност на кампанията.
 • Възползвайте се от възможността за таргетиране. Използвайте възможностите на Facebook за задаване на таргет група, за да достигнете до потребители, които преди това са взаимодействали с вашия бранд. Като показвате персонализирани реклами на тези потребители, можете да увеличите шансовете за реализации и да подобрите възвръщаемостта на разходите си за реклама.
 • Ангажирайте се с аудиторията си - Алгоритъмът приоритизира публикации от страници, с които потребителят е имал значими взаимодействия в миналото. Това означава, че увеличаването на шансовете за диалог с потребителите е от ключово значение. Ако някой отдели време да коментира публикацията ви, не губете възможността. Ако ги накарате да се почувстват чути с отговор, е по-вероятно те да продължат да коментират вашите публикации в бъдеще. Това, разбира се, изпраща повече от тези благоприятни сигнали за ангажираност към алгоритъма. 

Личен опит и забавни истории с това как работи Facebook алгоритъма

Тук правим една съвсем кратка лирическа вметка, която сме сигурни, че не само ще ви разсмее, но и ще ви отговори на въпроси. Преди няколко години, наш колега стана свидетел на следната ситуация:

Колегата отива на гости на свои приятели, които са двойка и живеят заедно вече няколко години. Използвайки wi-fi мрежата, колегата вижда реклами на годежни пръстени. Дамата в двойката вижда рекламата, грабва телефона и започва да разглежда. Избира най-красивия пръстен и го показва на своя приятел с думите: "Някой ден ако ми предлагаш брак, искам този пръстен, да знаеш!"

Защо обаче историята е смешна ли? Защото рекламата се оказа ретаргетинг на онлайн магазина, от който бъдещият годеник вече беше закупил пръстена. Както можете сами да се досетите, годежът се позабавни с няколко месеца, до събирането на нужната сума за идеалния пръстен.

Извод: Помнете, че рекламите таргетират и по IP адрес. Използвайки Wi-Fi мрежи, ще виждате реклами, предназначение за всички потребители, използвали тази мрежа.

За финал

В заключение бихме искали да ви дадем, може би, най-ценния съвет - не се опитвайте да манипулирате алгоритъма. Необходимо е да положите усилия, за да разберете от какво има нужда вашата аудитория. След това да създадете стойностно съдържание, което да отговаря на нейните интереси. Да се ​​опитвате да манипулирате алгоритъма, за да получите по-голям процент показване, отколкото вашата реклама заслужава, не е препоръчително или иначе казано - Работете с алгоритъма, а не срещу него.

Как да победите алгоритъма на Facebook ли?

Няма начин да „победите“ алгоритъма на Facebook и е много вероятно да бъдете санкционирани, ако се опитате да използвате “хитринки”. Има обаче много стратегии, които може да използвате, за да изпратите ясни сигнали към алгоритъма, за да постигнете по-високо класиране на вашите реклами. Успех!

До скоро!