30 май 2023

Какво е дигитална агенция?

Полезно

И с какво може да ни бъде полезна

В днешния все по-обвързан с технологиите свят, бизнесите непрекъснато търсят иновативни начини да достигнат до целевата си аудитория. Всеки се нуждае от все по-добра стратегия и съдържание, с която да изпревари конкуренцията на пазара и да се отличи в океана от предлагане.

Има два начина да се справите с постигането на тези цели.

Можете да управлявате маркетинг екип in-house (вътре във вашата организация) или да възложите това на дигитална маркетинг агенция. А защо не и комбинация от двете!?

Преди да решите кой път да поемете, нека първо ви разкажем какво представлява рекламната агенция и как тя може да изстреля един бизнес нагоре в дигиталната среда.

Какво е дигитална маркетинг агенция?

Накратко, дигиталната агенция е организация с екип от експерти, специализирани в различни области. Самото понятие “дигитален маркетинг” е много общо и можем да го разделим на части, например: 

 • Social Media Marketing - това е поддръжка на социални мрежи;
 • Performance Marketing - това е специализация в управлението на рекламните кампании;
 • SEO - тези специалисти пък се борят с алгоритмите на търсачките, така че да генерирате по-голям органичен трафик;
 • Дизайн - освен постве и банери, тук се включва UI/UX дизайна;
 • Content marketing - или казано на български, маркетинг чрез съдържание;

Всяка дигитална агенция избира свой път - някои специалисти избират да предлагат по-малък брой услуги, силно фокусирани върху възможно най-високо качество на услугите.

Други специалисти залагат на диверсификация на дейностите, т.е. предлагат максимално много услуги с цел удобство и улеснена комуникация с клиента.

А каква е целта на такава агенция - да помогне на бизнеса да увеличи своето онлайн присъствие, да привлече повече клиенти и да стимулира растежа на приходите. 

Именно затова екипът от експерти може да предлага различни дигитални решения за популяризиране на вашия продукт или услуга онлайн. Те ще ви помогнат да постигнете маркетинговите си цели, които сте си поставили и, разбира се, ще стимулират развитието на бизнеса ви. 

Една дигитална агенция обикновено има редица различни клиенти. Въпреки това, би следвало да работи тясно и индивидуално с всяка компания, за да разбере нейните бизнес цели.

В резултат на това предоставя препоръки и услуги, съобразени с уникалните нужди на всеки отделен клиент, с който работи.

С какво може да бъде полезна дигиталната агенция за бизнеса?

Използвайки набор от онлайн платформи за реклама и статистика, дигиталната агенция помага на бизнеса да популяризира ефективно своя бранд, продукти и услуги.

Ето някои ключови области, в които една агенция за дигитален маркетинг може да предостави безценен опит:

 • Маркетинг стратегия и планиране. Агенцията за дигитален маркетинг помага на бизнеса да разработи цялостна стратегия, съобразена с неговите цели и таргет аудитория. Това включва избор на правилните канали за реклама, персонализиране на съобщенията спрямо аудиторията, към която са насочени, задаване измерими цели за успех.
 • SEO: SEO е процес на оптимизиране на уебсайта, за да се подобри неговото класиране в резултатите от търсене. Агенцията за дигитален маркетинг, и още по-конкретно SEO агенцията, използва различни стратегии. Малка част от дейностите им са проучване на ключови думи, оптимизация на страниците, изграждане на връзки и съдържание. С всичко това се цели стимулиране на органичния трафик и подобряване класирането в търсачките. 
 • Pay-Per-Click (PPC) реклама. Агенциите за дигитален маркетинг и по-конкретно перформънс агенциите създават и управляват PPC кампании. Например Google Ads, Facebook ads, Tik Tok ads за насочване на целеви трафик към определен уебсайт или за генериране на продажби от даден онлайн магазин. Те правят проучване на ключови думи, аудитория и създават завладяващо рекламно съдържание, насочето конкретно за тях. Наблюдават ефективността и оптимизират кампаниите спрямо резултатите, за да увеличат максимално възвръщаемостта от всяка реклама (ROAS).
 • Social media. Използвайки силата на социалните мрежи, агенциите с тази насоченост помагат на бизнеса да изгради информираност за марката и да ангажира аудиторията си с интересно съдържание. Те разработват персонализирани стратегии за присъствие в социалните медии. Създават силна връзка с потребителите и следят реакциите на аудиторията във всеки един момент.
 • Content marketing. Качественото съдържание е гръбнакът на всяка успешна дигитална маркетингова стратегия. Този тип агенции разработват маркетингови планове за съдържание, включително публикации в блогове, статии, видеоклипове и инфографики. Така привличат и ангажират целевата аудитория. Фокусират се върху създаването на атрактивно и информативно съдържание, което да позиционира бизнеса сред първите места в сферата му на дейност.
 • Email marketing. Имейл маркетингът е изключително ефективен начин за задържане на клиенти и стимулиране на продажбите. Дигиталните агенции създават стратегия, която включва изпращане на персонализирани имейл кампании с уникално съдържание. Във всеки отделен случай може да сегментират аудитории и да насочват даден имейл към конкретна целева група от техния потребителски списък. Измерва се ефективността на всяка кампания чрез различни отчети и статистики.
 • Conversion Rate Optimization (CRO). Всеки бизнес желае да превърне посетителите на уебсайта си в доволни клиенти. Дигиталната агенция може да предостави редица препоръки за извършване на подобрения на сайта, базирани на събрана статистика. Тези предложения са базирани на провеждане на множество A/B тестове, анализиране на поведението на потребителите и дългогодишен опит в сферата. Обикновено тази дейност се отнася най-вече към SEO агенциите, но все по-често се срещат перформънс или social media агенции, които изготвят препоръки по тази тема.

Какви са предимствата на дигиталната маркетинг агенция?

Все по-голяма част от потенциалните купувачи на пазара са технически грамотни и искат да намерят най-добрите продукти и услуги на най-добрите цени.

Бъдете сигурни, че ще претърсят онлайн пространството, докато намерят това, което смятат, че е най-добрата сделка за тях. Ако вашият бизнес не използва най-новите възможности и правилните канали за реклама, рискувате да не бъдете открити на днешния конкурентен пазар.

Дигиталната агенция разбира стойността на инвестирането в модерни технологии, както и във висококвалифицирани маркетинг и SEO експерти. Именно затова може да предложи множество решения на бизнесите в тяхното ефективно онлайн присъствие и развитие.

А ето и част от основните ползи на всяка една дигитална агенцията:

 • Експертиза и знания. Агенциите за дигитален маркетинг разполагат с екип от професионалисти с различни умения и познания в маркетинг сферата. Те са в течение с най-новите тенденции, най-добри практики и промени в алгоритмите. По този начин гарантират, че бизнесите, с които работят, получават актуални стратегии и ефективни решения.
 • Ефективност на разходите и времето. Сътрудничеството с агенция за дигитален маркетинг премахва необходимостта от наемане и обучение на вътрешен екип. Спестява ценно време и финансов ресурс, позволявайки на бизнеса да се съсредоточи върху основните си компетенции. За никого не е тайна, че поддържането на in-house маркетинг екип струва скъпо и сформирането му отнема време.
 • Гъвкавост. Агенциите за дигитален маркетинг могат да предлагат услугите си според нуждите на бизнеса. Екипите им се съобразяват с растежа на бизнеса и адаптират стратегиите си според резултатите. Благодарение на своята гъвкавост, те улесняват адаптирането към пазарните промени, насочването към различни демографски групи и експериментирането с нови рекламни канали.
 • Разчитане на резултати и статистика. Специалистите в една дигитална агенция използват различни инструменти за анализ и статистика. Измеримите резултати са ключов момент за успеха на всяка маркетингова кампания. Отчитането на ефективността на рекламите  позволява да се проследи напредъкът и да се идентифицират слабите места във всяка една стратегия. Това позволява на специалистите да вземат възможно най-добрите решения за бизнеса на база точна статистика, резултати и дългогодишен опит.

Как може да разберем дали една агенция е добра и къде да я открием?

Подходящата агенция за дигитален маркетинг е необходимо да разполага с екип от експерти със задълбочени маркетингови познания и опит в индустрията. Но как да разберете дали това наистина е така? 

На първо място е необходимо да определите собствените си цели, свързани с развитието на бизнеса си. Да посочите бюджет, с който разполагате за маркетинг екип и реклами.

След като си изясните тези въпроси, можете да се изправите пред избор. Дали да работите с дигитална маркетинг агенция или да потърсите маркетинг експерт вътрешно във вашия екип?

Ако наемането на агенция е най-правилното решение за вас, то следва да проведете проучване. Ето и няколко съвета преди да започнете:

 • Разгледайте портфолиото от предишни проекти и клиенти. Можете да посетите уебсайта на агениця и да разгледате минали проекти. Това ще ви даде представа за предлаганите услуги и как носят измерима стойност на клиентите си. Също така можете да оцените как подхождат към проектите и да ги сравните с вашите бизнес цели. Тяхното портфолио трябва да показва възможностите на екипа в различни области на дигиталния маркетинг. 
 • Репутация в средата. Попитайте и се посъветвайте с настоящи или минали клиенти за техния начин на работа. Така ще получите реална оценка за това как дигиталната агенция се класира по отношение на ефективност, надеждност и сътрудничество. Прекарайте известно време в четене на отзиви и препоръки от други клиенти.
 • Разгледайте пакетите с услуги. Различните агенции предлагат различни пакети в зависимост от това какво могат да осигурят на вашия бизнес. Когато избирате агенция за дигитален маркетинг, уверете се, че предлагат пакети, които отговарят на вашия бюджет и покриват нуждите ви. Важно е да разберете всеки пакет, за да получите най-добрата стойност за парите си и да се възползвате от услугите в него.
 • Разберете какобслужват своите клиенти. Обслужването на клиенти означава нещо различно за всеки от нас, но отзивчивостта, учтивостта и позитивното отношение са ключови качества. Нека не подценяваме и бързата и лесна комуникация, която спестява не само време, но и евентуални бъдещи главоболия. Агенция, която се класира добре по тези критерии, ще може да разбере по-добре вашите нужди и да работи с екипа ви по-ефективно и дългосрочно.

Ако тази статия е била полезна за вас и е събудила интереса и любопитството за работа с дигитална маркетинг агенция, не се колебайте да се свържете с нас, за да се запознаем.

Нашият екип от експерти ще отговори на всички ваши въпроси относно развитието на бизнеса ви в онлайн пространството. 

До скоро!