24 яну 2024

Силата на инфлуенсър маркетинга: Как да изберете правилните инфлуенсъри за вашата марка

Бизнес

Кога последно си купихте нещо, след като сте получили препоръка за него от друг човек? Това са най-ценните съвети, които често сами проактивно търсим, защото едно е да видиш реклама, но съвсем друго - да чуеш мнение от първа ръка от човек, който е използвал дадения продукт. Ако се замислите, това е инфлуенсър маркетинг в ежедневието на всеки от нас.

Точно тази автентичност на препоръките от уста на уста е в основата на огромния успех на инфлуенсър маркетинга. Инфлуенсърите притежават голяма сила, но и още по-голяма отговорност, защото много потребители базират решенията си за покупка на техните съвети.

Кое прави инфлуенсър маркетинга успешна стратегия за много бизнеси и как да изберете правилните инфлуенсъри за вашия бизнес ще разберете по-надолу. Но първо…

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Това е похват, при който създатели на съдържание работят за определен бранд, като изграждат разпознаваемост, насочват трафик и промотират продукти или услуги. По този начин бизнесите достигат до по-широк кръг от заинтересовани потребители по един естествен начин.

Инфлуенсърите получават доверие, защото притежават експертиза в дадената област или защото потребителите ги възприемат като себеподобни (peers).

Интересни факти за инфлуенсър маркетинга:

 • Instagram е най-популярната платформа за инфлуенсър маркетинг, а според HubSpot Facebook е най-ефективната. 
 • От всички поколения Gen Z-тата най-много се доверяват на инфлуенсъри. През 2023-та 33% от Gen Z-тата са купили нещо след препоръка от инфлуенсър според данни на HubSpot.
 • Инфлуенсър маркетингът води до най-висока възвръщаемост на разходите от всички дигитални похвати. 

Инфлуенсър маркетинг и психология. Защо вярваме на инфлуенсърите?

Всъщност отговорът е много прост и той се крие в науката за човешкото поведение и възприятия - психологията. Когато някой:

 • на когото се възхищаваме и когото харесваме;
 • с когото се индентифицираме и въприемаме като себеподобен;
 • когото възприемаме като авторитетна фигура…

…ни препоръча нещо, сме склонни да му се доверим. Просто мозъкът ни работи по този начин - откритие, направено през 80-те години на 20 век от психолога Робърт Чалдини и описано в книгата му Influence: The Psychology of Persuasion.

В нея Чалдини описва шест принципа на убеждението, а десетки години по-късно добавя и седмия. В инфлуенсър маркетинга откриваме четири от тях:

 • авторитет – доверяваме се по-лесно на хора, които имат (или изглежда, че имат) експертиза в дадена област;
 • харесване – доверяваме се по-лесно на хора, които харесваме;
 • социално доказателство – копираме действията на групата, с която се отъждествяваме;
 • единство – колкото повече се индентифицираме с дадена група, толкова повече техните действия влияят на нашите решения.

Инфлуенсър маркетинг подходът работи, защото съчетава изброените тактики с разгласяване “от уста на уста”, което е ефективен метод за искане и получаване на препоръки.

Инфлуенсър маркетинг пример от реалния живот

Интересен пример от реалния живот как тези техники влизат в действие идва от Facebook и общностите там. Родителските групи в социалната мрежи по естествен път родиха множество инфлуенсъри, които за 2-3 години натрупаха хиляди верни последователи. Това са жени, които споделят подробности от ежедневието си с децата вкъщи, рецепти и съвети за детско хранене и препоръки за чисти и качествени продукти.

Някои от тях след 2-3 години инфлуенсване като хоби, решиха да превърнат това в свое основно занимание и изглежда им се получава, защото създават все по-изпипано съдържание и си партнират с все повече брандове.

Кое кара другите майки да им вярват? Принципите на Чалдини се виждат ясно в този пример, в който една (недоспала/изнервена/гузна) майка се отъждествява с друга (недоспала/изнервена/гузна) майка. Когато втората каже “Продукт Х е супер, на мен много ми помогна” или “Злоядото ми дете яде продукт Y до пръсване”, първата трудно ще се стърпи да не изпробва решението на всичките й проблеми.

Инфлуенсърите от примера са имали успех, защото са автентични. В крайна сметка кой би рискувал здравето на собственото си дете, а когато видиш как един тодлър набива кисело мляко директно от кофичката, явно няма как да е лъжа.

Как да изберете правилните инфлуенсъри за вашата марка в седем стъпки?

След като изяснихме принципите, на които работи инфлуенсър маркетинга, вероятно ви интересува как да намерите точните хора за вашия бизнес. Това не е най-сложната задача, но като всяко нещо, свързано с взаимоотношения с хора, понякога може да отнеме време. Ето как бихме подходили ние - в седем стъпки:

1. Определете целите на бизнеса си, които искате да постигнете с инфлуенсър кампанията си.

Всяка ваша маркетинг идея трябва да започва от тук, иначе е все едно стреляте в тъмното. Ефективността на всяка кампания зависи от нейните цели. Дали искате да увеличите разпознаваемостта на бранда, да насочите повече трафик или да увеличите новите поръчки се отразява както в посланията и похватите, така и в бюджета, който отделяте.

Инфлуенсър маркетингът например би бил изключително ефективен за набиране на нови клиенти, защото при правилен избор на създател на съдържание, се предполага, че неговата аудитория се припокрива с вашата като демография и интереси.

2. Определете таргет аудиторията си.

Това е ключово, както и създаването на профил на перфектния клиент (buyer persona). Ако перфектният ви клиент е мъж над 45 г., който се интересува от здравсловен начин на живот и ходи редовно на фитнес, вероятно няма да го намерите в аудиторията на майките инфлуенсъри.

В идеалния случай избраният инфлуенсър би могъл сам да ви бъде клиент и да изпробва продуктите ви, за да бъде препоръката надеждна за аудиторията.

3. Направете проучване на инфлуенсърите, които имат експертиза и/или интереси, свързани с вашата ниша/индустрия.

Търсете по хаштагове в социалните мрежи, особено в Instagram това ще ви се получи добре. Съставете кратък списък с потенциални инфлуенсъри, които са във вашата сфера и имат желания от вас обсег и брой последователи.

4. Изберете най-релевантните за бизнеса ви инфлуенсъри

Най-добре би било да намерите инфлуенсър, който не се занимава с това само заради парите.

Автентичността наистина е най-цененото качество в социалните мрежи в днешно време, когато всеки може да си плати за публикация, а филтрите могат да го направят по-красив.

Качеството на създаденото съдържание и ангажираността на аудиторията трябва да ви водят в избора на инфлуенсъри за вашия бранд. Броят последователи не е чак толкова решаващ, колкото това ценностите и имиджа на инфлуенсъра да съответстват на вашите.

В процеса на избор можете да си зададете следните въпроси:

 • Този инфлуенсър и неговият начин на живот съответстват ли на имиджа на бранда ми?
 • Работил ли е с някой от моите конкуренти?
 • Каква е аудиторията му и доколко има съвпадение с моята?
 • Самият той клиент ли е/би ли могъл да е клиент?
 • Имам ли необходимия бюджет, за да работя с този инфлуенсър?

5. Установете контакт по личен и автентичен начин

Тази стъпка може да отнеме малко повече време, но пък усилията ви ще се отплатят в дългосрочен план. След като изберете инфлуенсър/и, с които бихте искали да работите, последвайте ги и започнете да се ангажирате със съдържанието им. По този начин имате възможност да започнете комуникацията по персонализиран начин и да я обвържете с тяхното съдържание и своите продукти. Ето нагледен пример:

Здравейте Х,
Следя профила Ви в Инстаграм от известно време и много се впечатлих от последните публикации със съвети за постигане на кожа без несъвършенства, които публикувахте. 


Нека се представя - аз съм Y, работя в компания W, където създаваме козметика с натурални съставки. За нас ще бъде удоволствие да изпробвате нашите продукти и да си партнираме в създаването на устойчиви кампании, които да запознаят вашата аудитория с ползите им.“

Това е само рамка, в която да вкарате своя собствен стил и да опишете детайлите около продуктите си. В последваща комуникация можете да обсъдите по-подробно как си представяте партньорството, какъв бюджет ще бъде необходим и да опишете точно и ясно колко и какви публикации трябва да бъдат изготвени.

6. Започнете да изготвяте своята инфлуенсър маркетинг кампания

Вече знаете какви са целите, така че тази стъпка би следвало да не е твърде трудна. Обсъдете с инфлуенсъра на какво съдържание ще се спрете в кампанията и кой ще го изготви.

Не забравяйте, че този човек ще представя бизнеса ви, затова се уверете, че познава насоките, които следвате в комуникацията си - като слогани, звучене, предпочитани думи и т.н.

7. Анализирайте резултатите

След края на всяка кампания идва най-важната стъпка - анализ на резултатите. Обърнете внимание на метрики като ангажираност в социалните мрежи, обхват на публикациите, разпознаваемост на бранда, трафик, реализации, възвръщаемост на инвестицията и брой последователи. По този начин можете да вземете решение дали да повторите този тип кампании или пък да промените нещо, което не работи добре. 

Инфлуенсър маркетингът е ефективна стратегия за увеличаване на реализациите, новите клиенти, разпознаваемостта на бранда и други важни за растежа на бизнеса ви метрики. Положителното при него е, че нещата се случват по един естествен (поне на пръв поглед) начин и потребителите лесно се доверяват - ако сте избрали правилния човек, разбира се.

Ако ви трябва помощ за вашата инфлуенсър маркетинг стратегия, не се колебайте да се обърнете към нас, дигиталните магьосници от ADvantage!