22 май 2023

Smart кампаниите в Google ads – какво представляват и за кого са полезни

Google

С развитието на изкуствения интелект, дигиталният маркетинг претърпя завой, предлагайки на бизнеса по-ефективни начини да достигнат до целевата си аудитория. Всички тези новости позволяват на бизнеса да автоматизира все повече процесите. Това от своя страна дава възможност за създаване на силно персонализирани съобщенията и по-ефективно оптимизиране на кампаниите.

В тази статия ще поговорим как Smart кампаниите в Google ads използват машинно обучение и автоматизация. Така собствениците на бизнеси могат да създават и управляват успешни рекламни кампании, дори и с не толкова богати познания в областта.

Какво представляват Smart кампаниите в Google ads?

Отличителната черта на интелигентните кампании в Google Ads е, че използват автоматично настройване и оптимизиране. Те са проектирани да бъдат лесни и удобни за използване дори за хора без много опит с Google Ads.

Умните кампании са фокусирани върху постигането на конкретни бизнес цели. Например стимулиране на трафик към уебсайта, генериране на потенциални клиенти или увеличаване на телефонните обаждания към вашия бизнес. Google рекламите използват данни за вашия бизнес и вашата целева аудитория и създава автоматизирано рекламно съдържание, което да въздейства по-най-добрия начин на потребителите. 

Интелигентните кампании могат да бъдат подходящи за широк спектър от индустрии и видове бизнес. Например местни фирми, които искат да привлекат повече клиенти в техния район. Или бизнеси, предлагащи услуги,  новостартиращи бизнеси, които разполагат с ограничен ресурс и бюджет. А защо не и сезонни бизнеси, които изпитват колебания в търсенето, като ски курорти, летни лагери или магазини за ваканционни подаръци.

Как работят интелигентните кампании?

Както вече споменахме, smart кампаниите използват машинно обучение, за да анализират уебсайта на бизнеса и да идентифицират подходящи ключови думи и фрази. След това Google използва тази информация, за да създаде ефективни реклами, съобразно целите на бизнеса. Например увеличаване на трафика на уебсайта или генериране на повече телефонни обаждания. Те също така ви позволяват да избирате между различни функции за насочване и отчитане. Друга възможност, която ви предоставят е избор на рекламни формати. Може да избирате мeжду image ads, text ads, responsive ads, в зависимост от вашите цели и аудитория.

Ето общите стъпки за стартиране на една Smart кампания в Google Ads:

 • Влезте в профила си в Google Ads.
 • Кликнете върху бутона „+“, за да създадете нова кампания: Това ще ви отведе до страницата „Нова кампания“, където можете да изберете типа на кампанията.
 • Изберете „Smart“ като тип кампания
 • Въведете информацията за вашия бизнес: Ще трябва да предоставите основна информация, като например име на бизнеса, уебсайт и телефонен номер.
 • Задайте бюджета си: Ще трябва да зададете дневен бюджет за кампанията си. Това е максималната сума, която сте готови да харчите на ден за реклами.
 • Изберете опции за насочване/таргетиране: Можете да изберете географските местоположения, където искате да се показват рекламите ви, както и езиците и демографските данни на аудиторията, към които искате да се насочите.
 • Изберете формат за своята реклама и създайте персонализирано рекламно съдържание.
 • Прегледайте настройките на кампанията си: Проверете отново настройките си, за да се уверите, че всичко е правилно, преди да стартирате кампанията.
 • Стартирайте кампанията: След като сте готови с  настройките на кампанията - можете да стартирате.

Препоръка: Автоматизираните кампании като Smart или Performance Max са чудесни, но имайте предвид, че за тях ви е необходима статистика. Ако дадена кампания генерира поне 15 поръчки за последните 30 дни, то е добър вариант да тествате автоматизирана опция за нея. Ако конверсиите са по-малко на брой, по-добре останете на ръчно оптимизиране.

И за да не се чудите какво се случва с начина на офериране - умните кампании “мислят” и за това. Те предлагат автоматично офериране, което означава, че Google използва машинно обучение, за да коригира офертите в реално време. Прави го въз основа на вероятността дадена реклама да генерира желано действие, като кликване или реализация. Когато настройвате smart кампания, може да избирате дневния си бюджет и максималната си оферта за цена на клик (CPC). Google ще използва тази информация, заедно с други данни, като вече събрана статистика и потребителско намерение. На тази база коригира автоматично офертите за всеки търг и да увеличи максимално ефективността. В същото време ще спази рамките на заложения бюджет. Автоматичното офериране в интелигентните кампании премахва догадките при задаването на оферти и помага на бизнеса да извлече максимума от рекламните си разходи.

Предимства и недостатъци на Smart кампаниите

Интелигентните кампании са проектирани да бъдат лесни за използване и изискват минимална настройка. Благодарение на  машинното обучение, те се оптимизират автоматично в реално време. Прави се въз основа на данни за вашия бизнес и целева аудитория, без да губите излишен бюджет. Това може да помогне за подобряване на ефективността на рекламите и да доведе до по-добри резултати. Smart кампаниите използват стратегии за автоматично офериране, за да ви помогнат да получите най-голяма стойност спрямо заложения рекламен бюджет. Това означава, че потенциално можете да постигнете по-добри резултати за по-малко пари в сравнение с ръчното наддаване.

Основното предимство е спестяването на време. Те могат да ви помогнат да достигнете до повече потенциални клиенти, да постигнете по-добри резултати и да спестите време, което да насочите към други аспекти от развитието на бизнеса си. Но като всяко лесно нещо, интелигентните кампании притежават и своите недостатъци. А ето и част от тях:

 • Ограничен контрол: Интелигентните кампании са проектирани да бъдат автоматизирани, което означава, че имате ограничен контрол върху определени аспекти на рекламната кампания. Например, можете да не сте в състояние да изберете конкретни рекламни разположения или опции за насочване.
 • Ограничена възможност за персонализиране: Те имат по-малко опции за персонализиране в сравнение с други типове кампании в Google Ads. Това може да е недостатък, ако имате специфични изисквания за вашите кампании или ако искате да тествате различни рекламни варианти.
 • По-малко прозрачност: Тъй като smart кампаниите са силно автоматизирани, може да бъде трудно да се разбере как се представят и защо се вземат определени решения. Това може да е недостатък, ако предпочитате да имате повече контрол и прозрачност върху тях.
 • Насочване към ограничена аудитория: Интелигентните кампании използват по-общ подход за насочване, който може да не е толкова ефективен, ако имате много специфична целева аудитория или пазарна ниша.

Smart кампаниите са мощен инструмент за малки фирми, които искат да създават ефективни реклами без обширни познания в онлайн рекламата. Ако сте собственик на бизнес, който иска да рекламира в търсачките, интелигентните кампании могат да бъдат идеалното решение за вас. Те предлагат набор от предимства, които могат да ви помогнат да достигнете до повече потенциални клиенти и да генерирате повече резултати. Благодарение на своята лесна настройка и рентабилност, smart кампаниите ще спестятвреме, което може да инвестирате в развитие на други аспекти. Ако изпитвате затруднения със стартирането на рекламни кампании в Google ads, не се колебайте да се свържете с екипът на дигитална агенция ADvantage :)

До скоро!