18 апр 2023

Как да настроим Google Search кампания?

Google/Полезно

Пълно ръководство от създаването на акаунта, до старта на кампанията

Google Ads, известен преди като Google AdWords, е мощен инструмент за фирми, които искат да достигнат до целевата си аудитория и да насочат трафик към уебсайта си. Един от най-ефективните начини за използване на Google Ads е чрез кампания за търсене, която позволява на фирмите да наддават за конкретни ключови думи, свързани с техните продукти или услуги. В тази статия ще предоставим ръководство стъпка по стъпка за това как да настроите и стартирате Google реклама за търсене.

Ако вече имате създаден и настроен рекламен акаунт, можете да пропуснете Стъпка 1 и 2, и да преминете директно на Стъпка 3.

И последно отклонение, преди началото. Важно е още тук да разграничим структорното ниво на Google ads, което за ваше улеснение, можете да видите на следващата картинка.

Стъпка 1: Създайте акаунт в Google Ads

Първата стъпка при настройването на кампания за търсене в Google Ads е създаването на акаунт в Google Ads. Ако вече имате акаунт в Google, можете да влезете в Google Ads със съществуващите си идентификационни данни. Ако не, можете да създадете нов акаунт, като посетите уебсайта на Google Ads https://ads.google.com/ и щракнете върху бутона „Стартирайте сега“.

След като влезете или създадете акаунт, ще трябва да настроите данните си за плащане. Google Ads работи по модел на заплащане на кликване (PPC), което означава, че ще бъдете таксувани само когато някой кликне върху вашите реклами. Можете да изберете да зададете дневен бюджет за кампанията си, за да сте сигурни, че няма да преразходите.

Стъпка 2: Настройте проследяване на реализациите

Настройването на отчитането на реализациите в Google Ads е важна стъпка за измерване на успеха на вашите маркетингови кампании. Ако не го направите, няма да знаете коя кампания ви носи успех и дали изобщо е успешна. 

Самото отчитане ви позволява да проследявате действията, които посетителите предприемат на уебсайта ви, след като кликнат върху вашите реклами, като извършване на покупка или попълване на формуляр за контакт. Ето как да настроите проследяването на реализациите в Google Ads:

Стъпка 2.1: Създайте действие за реализация (conversion)

Започнете, като създадете действие за реализация в профила си в Google Ads или иначе казано - конверсия. Действие, водещо до реализация, е конкретното действие, което искате посетителите да предприемат на вашия уебсайт, като например извършване на покупка или изпращане на формуляр за потенциален клиент. За да създадете конверсия е необходимо да изпълните следните стъпки: 

 • Кликнете върху „Инструменти и настройки“ (в горната част на менюто в дясно - изглежда като гаечен ключ) и изберете „Конверсии“ ​​от падащото меню
 • Кликнете върху синия бутон „+“, за да създадете ново действие 
 • Изберете типа действие, водещо до реализация, което искате да проследите. Например, ако искате да проследявате покупките, изберете „Уебсайт“ като източник и „Покупка“ като тип действие. Въведете подробностите за вашето действие, включително име, стойност и опции за отчитане. 
 • Щракнете върху „Създаване и продължаване“, за да завършите процеса на настройка.

Стъпка 2.2: Добавете кода за проследяване на реализациите към вашия уебсайт

След като създадете своето действие / конверсия, е необходимо да добавите проследяващ код в уебсайта си. Кодът е малък фрагмент от JavaScript, който проследява кога посетителите извършват конверсията, която вече настроихте в предната стъпка. 

За да добавите кода към уебсайта си, изпълнете следните стъпки:

 • Щракнете върху раздела „Настройка на маркер“ в настройките за действие за реализация. 
 • Изберете опцията „Инсталирайте етикета сами“. 
 • Копирайте кодовия фрагмент, предоставен от Google. 
 • Поставете кода в заглавната част на HTML кода на уебсайта си. 
 • Запазете промените и публикувайте уебсайта си.

Стъпка 2.3: Тествайте проследяването на реализациите си

След като добавите кода за проследяване на реализациите в сайта, важно е да тествате дали той работи правилно. За да го направите са нужни само няколко лесни стъпки: 

 • Кликнете върху менюто „Инструменти и настройки“ и изберете „Конверсии“
 • Намерете създадената от вас конверсия и щракнете върху името.
 • Щракнете върху бутона "Тест", за да започнете тестването
 • Завършете действието във вашия уебсайт, като например извършване на покупка или попълване на формуляр за контакт
 • Проверете акаунта си в Google Ads, за да потвърдите, че реализацията се проследява правилно.

Имайте предвид, че често конверсиите не се отчитат веднага, а отнема няколко часа, за да се визуализират в акаунта.

Стъпка 2.4: Наблюдавайте данните

След като сте настроили проследяването е важно да наблюдавате данните си, за да видите как се представят кампаниите ви. Можете да ги видите в секцията „Конверсии“ ​​на вашия акаунт в Google Ads, която ще ви покаже колко реализации генерира всяка кампания, рекламна група и ключова дума.

Когато наблюдавате данните и отчетената статистика, можете да оптимизирате кампаниите си, за да се съсредоточите върху ключовите думи и реклами, които водят до най-много реализации, и съответно да коригирате рекламните си разходи.

Настройването на проследяване на реализациите в Google Ads е важна стъпка за измерване на успеха на вашите дигитални маркетингови кампании. Следвайки тези стъпки, може да си гарантирате, че вземате решения, базирани на реални данни, чрез които да подобрите резултатите.

Стъпка 3: Проучете подходящите ключови думи

Успехът на вашата сърч кампания в Google Ads ще зависи до голяма степен от ключовите думи, към които сте избрали да се насочите. Проучването на ключови думи ще ви помогне да идентифицирате думите за търсене, които са най-подходящи за вашия бизнес и имат най-голям обем на търсене. 

За да започнете проучването на ключови думи, започнете с брейнсторминг на списък с потенциални ключови думи, свързани с вашите продукти или услуги. Можете да използвате различни онлайн инструменти, за да получите информация за обема на търсене и нивото на конкуренция за всяка ключова дума. След като идентифицирате вашите целеви ключови думи, организирайте ги в подходящи рекламни групи. Това ще ви помогне да създадете насочени реклами, които са специфични за всяка група ключови думи.

Но как да направим проучването на ключовите думи?

Проучването на ключови думи е критичен компонент на всяка успешна дигитална маркетингова кампания, тъй като помага на бизнеса да идентифицира термините за търсене, които тяхната целева аудитория използва, за да намери своите продукти или услуги онлайн. А често те са различни от това, което вие сте очаквали. Например вие предлагате “крем против акне”, а потребителите ви търсят “крем против пъпки за подрастващи” (това е само пример, а не реален случай). 

За да направите добро проучване на ключовите думи, ви препоръчваме да преминете през следните стъпки:

Стъпка 3.1: Обмислете потенциални ключови думи

Започнете с брейнсторминг на списък с потенциални ключови думи, свързани с вашия бизнес. Това може да включва продуктите или услугите, които предлагате, както и всички свързани термини или фрази. Например, ако продавате ръчно изработени бижута, потенциалните ви ключови думи може да включват „ръчно изработени бижута“, „уникални бижута“, „ръчно изработени бижута“ и „занаятчийски бижута“.

Стъпка 3.2: Използвайте инструменти за анализ на ключови думи

Налични са няколко инструмента за изследване на ключови думи, които могат да ви помогнат да идентифицирате най-подходящите ключови думи с голям обем за вашия бизнес. Някои популярни опции включват: 

 • Google Keyword Planner: Най-популярния инструмент, не само защото е безплатен, но и защото е супер полезен. Този инструмент предоставя информация за обема на търсене и нивото на конкуренция за конкретни ключови думи. Не пренебрегвайте в него и информацията относно максимална и минимална цена на клик;
 • SEMrush: Този платен и любим на много експерти инструмент, предлага набор от функции, включително проучване на ключови думи, анализ на конкуренти и одит на сайтове. 
 • Ahrefs: Този платен инструмент е фокусиран върху анализа на обратната връзка, но също така предлага възможности за изследване на ключови думи. 

Използвайки един или повече от тези инструменти, въведете вашите потенциални ключови думи, за да видите техния обем на търсене, ниво на конкуренция и свързани ключови думи. Ако сте начинаещи в сферата на дигиталния маркетинг, ви препоръчваме да използвате Google Keyword Planner, тъй като е доста лесен и безплатен за употреба. Другите два инструмента също са страхотни, но се ползват основно от хора с опит, предимно в SEO областта.

Стъпка 3.3: Анализирайте избраните ключови думи

След като генерирате списък с потенциални ключови думи, е време да анализирате техните показатели, за да идентифицирате най-подходящите термини за вашия бизнес. Ето основните показатели, които трябва да имате предвид:

 • Обем на търсене: Това се отнася до броя пъти, когато ключова дума е търсена в търсачки като Google. По-големият обем на търсене показва, че дадена ключова дума е по-популярна.
 • Ниво на конкуренция: Това се отнася до това колко други фирми са насочени към същата ключова дума. По-високата конкуренция показва, че може да е по-трудно да се класирате за ключова дума. 
 • Цена на клик (CPC): Това се отнася до сумата, която фирмите са готови да платят за клик върху тяхната реклама за конкретна ключова дума. По-високото CPC показва, че дадена ключова дума е по-конкурентна и може да изисква по-висок бюджет за класиране.

Въз основа на тези показатели идентифицирайте ключовите думи, които са най-подходящи и имат най-голям обем на търсене, като същевременно вземете предвид нивото на конкуренция и CPC.

Ако разполагате с по-малък рекламен бюджет (под 1000 лв.), заложете на по-нишови ключови думи с малък обем на търсене, но и с по-малка конкуренция. Така няма да “влизате” в рекламни търгове с огромни конкуренти, с които на този етап не можете да се борите, поне от гледна точка на рекламен бюджет.

Стъпка 3.4: Организирайте ключовите думи в рекламни групи

След като идентифицирате вашите целеви ключови думи, организирайте ги в подходящи рекламни групи. Рекламните групи са градивните елементи на вашата дигитална маркетингова кампания и ви позволяват да създавате насочени реклами, които са специфични за всяка група ключови думи. Например, ако продавате както ръчно изработени бижута, така и персонализирани и гравирани бижута, можете да създадете отделни рекламни групи за всяка категория.

Като следвате тези стъпки и провеждате задълбочено проучване на ключовите думи, можете да гарантирате, че вашата дигитална маркетингова кампания е насочена към правилната аудитория и оптимизирана за най-подходящите ключови думи с голям обем.

Стъпка 4: Създайте кампанията за търсене

Сега, след като сте идентифицирали целевите си ключови думи, е време да създадете своята кампания. За тази цел ще ни бъдат необходими рекламни групи и реклами, като заедно ще минем стъпка по стъпка през този процес.

Стъпка 4.1. Техническа настройка на кампанията

Дори и да ви се иска да избягате от тази техническа настройка, това е стъпка, която няма как да пропуснем. Но пък ви уверяваме, че не е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед. Как да настроим кампанията, обаче? Следвайте тези няколко лесни стъпки:

 • Изберете типа рекламна кампания (в тази статия говорим за сърч кампании - search, които са първия тип в списъка)
 • След това изберете цел на кампанията - вече имате създадените настройки, така че изберете целта, която е най-подходяща за вашия бизнес
 • Networks - изберете къде да се показва рекламата - дали само в google или и в други партньорски сайтове
 • На следващата стъпка е необходимо да изберете къде да се показва кампанията като географска локация - може да е цялата страна, конкретен град или няколко града
 • Език - тук е необходимо да изберете език. Важно е да знаете, че това означава език, който даден потребител ползва на устройството си. В България най-използвани са български, английски, турски и руски

Съвет: За да сте сигурни, че всичко с езиците е наред и рекламата ви ще се показва на всички потребители в даден район, препоръчваме да не добавяте език

 • Добавете избрания от вас дневен бюджет
 • Изберете подходяща стратегия за офериране (bid strategy)
 • Задайте крайна дата на кампанията - ако сметнете, че желаете рекламите ви да спрат на определена дата

Това са основните стъпки, през които е необходимо да преминете, за да започнете създаването на рекламните групи и разбира се, самите реклами.

Създаването на рекламни групи и реклами в Google Ads е решаваща стъпка в провеждането на успешни кампании с плащане на клик (PPC). Те са подмножества от вашите кампании в Google Ads, които съдържат конкретен набор от ключови думи и реклами. Всяка рекламна група трябва да се фокусира върху конкретна тема или продуктово предложение. Ето стъпките за създаване на рекламни групи и реклами в Google Ads:

Стъпка 4.2: Създайте рекламна група

За да създадете рекламна група, изпълнете следните стъпки:

 • Отидете в акаунта си в Google Ads и изберете кампанията, към която искате да добавите рекламна група
 • Кликнете върху раздела „Рекламни групи“
 • Кликнете върху бутона "+", за да създадете нова рекламна група
 • Наименувайте рекламната си група и изберете съответната кампания
 • Изберете опциите за насочване за вашата рекламна група, включително насочване по местоположение, език и устройство
 • Изберете ключовите думи, към които искате да насочите рекламната си група. Можете да добавите ключови думи ръчно или да използвате Keyword Planner-a, за да намерите подходящи ключови думи (Ако следвате стъпките на това ръководство, вече имате избрани ключови думи)
 • Запазете вашата рекламна група

Стъпка 4.3: Създайте реклами

След като създадете рекламната група, е време да създадете реклами, които ще се показват на потребители, които търсят ключовите думи. Ето как да създавате реклами в Google Ads:

 • Кликнете върху рекламната група, към която искате да добавите реклама
 • Кликнете върху бутона "+ Реклама" 
 • Изберете типа реклама, която искате да създадете, като текстова реклама, графична реклама или видеореклама 
 • Въведете рекламните заглавия и описания, както и изображенията или видеоклипа за вашата реклама 
 • Прегледайте рекламата си, за да се уверите, че изглежда така, както искате 
 • Запазете рекламата си
 • Повторете този процес, за да създадете няколко реклами за всяка рекламна група.

Съвет: Знаем, че е времеемко, но горещо ви препоръчваме да създадете поне 2 реклами за всяка рекламна група. Защо ли? Ще отговорим в друга тема, сега просто го направете

Стъпка 3: Прегледайте и стартирайте кампанията си

Преди да стартирате кампанията си, не забравяйте да прегледате всичките си рекламни групи и реклами, за да сте сигурни, че са настроени правилно и са в съответствие с целите на кампанията ви. Трябва също да зададете бюджет и оферта за вашите ключови думи. 

След като сте готови да стартирате кампанията си, щракнете върху раздела „Кампании“ във вашия акаунт в Google Ads и щракнете върху бутона „Активиране“ до вашата кампания. 

Макар че изписано в статия звучи дълго и сложно, сме сигурни, че ще ви се стори така само първия път, докато опознаете платформата и добиете навици за работа с нея. След това ще ви се струва лесно и за броени минути ще може да стартирате избрана от вас кампания. Разбира се, проучването на ключовите думи може да е доста времеемка задача, но пък сме сигурни, че кампаниите за търсене ще ви помогнат да постигнете целите си.

И все пак, ако имате каквито и да било въпроси, затруднения, или пък искате да се обърнете към специалист в Google ads, не се колебайте да се свържете с нас. Колегите ни са с дългогодишна практика и ще ви помогнат и отговорят на всички ваши въпроси.

До скоро!